Uudised

Toitumissoovitused sügiseks

6. oktoober 2017
Sügis on viljade valmimise, saagi kogumise ja koristamise aeg. Kevadel tärganud ja suvel kasvanud taimed saavad sügiseks valmis - kogu energia ja elujõud on talletatud viljadesse. Mida kaugemale sügis areneb, seda madalamaks langeb temperatuur, seda külmemaks ja pikemaks muutuvad ööd - loodus valmistub puhkuseks ja rahuks. Kõiges ümbritsevas hakkab võimust võtma yin-energia, päikselist ning sooja yang'i jääb üha vähemaks.
Kuigi sügisel võib palju sadada ja ilm tundub niiske, on tegelikult sügisele iseloomulik ilmastikufaktor kuivus. Vahet ei ole, kui palju sajab, taimed kuivavad ikkagi ära. Looduses hakkavad energia ja elumahlad liikuma alla- ja sissepoole. Kui suudame ka enda kehas energiat selles suunas liigutada, on meil lihtsam muutustega kohaneda ja tervist ning heaolu säilitada.

Tarbi yin'i tugevdavaid, energiat alla- ja sissepoole suunavaid toite. Toidud ja taimed, mis tugevdavad sisemist yin'i ja suunavad energia sisse- ja allapoole, on hirss, kleepuv riis, õun, pirn, viinamari, seesamiseemned, kreeka pähkel, maapähkel, punane dattel, ameerika ženšenn, mesi. Maitselt sobivad hapud, soolased ja mõrud toidud.
 
Kopsude tugevdamiseks vähenda teravaid toite, sest need viivad kopsude energia keha pinnale ja hajutavad selle seal. Kopsude tugevdamiseks sobivad valge redis, liilia sibul, lootoseseemned. Kopsude tugevdamiseks ja niisutamiseks on head pudrud, riis, kartul, kõrvits, porgand, hiina jamss, kreeka pähkel, punane dattel, longanipuu viljad, goji- ja viirpuumarjad, ameerika ženšenn, hundihammas.
 
Põrna ja mao tugevdamiseks tarbi sügisel rohkem magusaid toite, kuid mitte valge suhkru baasil magusat, vaid pigem puuvilju, mett ja marju, ka kuivatatud kujul. Söö rohkem putrusid, millele võib samuti lisada kuivatatud puuvilju ja marju. Söö kergesti seeduvat toitu - vähem toorest, rasvast ja külma toitu.